Saturday, March 29, 2008

Akademi Fantasia - Minggu Kedua

Dah masuk minggu ke 2 Akademi Fantasia. Apakah konsert kali ini lebih baik dari sebelumnya? Sepanjang minggu ini, apa yang Ray perhatikan...AF lebih terbuka tentang pelajar. Sebagai contoh, Ramli MS telah memberikan senarai calon pilihannya utk dibuat perbandingan. Tenaga pengajar pun terang2 komen psal studentnya. Diari Xtra pulak ada analisis siap keluar chart lagi....macam bloomberg atau analisis Bursa Saham. Itu lah antara banyak lagi kelainannya....analisis, carta and all.....utk chop mohor mak bunut...kekekeke

Ulasan Minggu Ke 2

Lufya - Cinta 100%
Biasa jer. Tapi kalau betul ler ini first time dia berdangdut tu...maknanya kira ok la tu. Tapi she's slight improved dari last weeknya konsert. Budak ni kuat menjawab.....ada jer jawapan dia ni ha dalam diari. Suara ok jerr. Not a fan.


Ray Cowell : 5.5
Megat Ahmad Daud : 5.0

Toi - Sang Pencipta
Suara dia ok dan tak la sampai Ray nak tutup telinga. Tapi appearance dia mcm potong sikit. Bajunya dan pergerakkan membuatkan rasa nak tutup mata pulak. Sorry. Not my favourite.

Ray Cowell : 7.0
Megat Ahmad Daud : 9.0 [pelik nape Megat bagi point tinggi sangat ni]



Stanly - Sudah tu Sudah
Bukak je mulut Stanly ...rasa macam ada yang tak kena. Tah apa tah idak ler Ray tau apa kemenda yang tak kena tu. He is my top 4 last week tapi NOT for this week la. Lagu yang tak sesuai kut. Something wrong somewhere. Nyanyi macam dibuat-buat kadang-kadang.

Ray Cowell : 7.0
Megat Abdul : 7.0

Rina - Ku Seru
Meningkat persembahannya kali ini. Terkucil gak certain2 part tu. She have stage presence and confident which is a plus. Orang akan ingat sbb she is the oldest and vote can be pouring in.

Ray Jackson : 8.0
Megat Noor : 8.5

Alif - Angan & Sedar
Bagi Ray nyanyian dia ok jika dibandingkan minggu lepas. Tapi my personal view taklah seteruk yang digambarkan pengkritik.

Ray Dion : 6.5
Megat Tan : 7.0

Ika - Malu tapi Mau
Persembahan paling busuk. Suara tenggelam timbul. Untung sabut timbul bak kata Mak lampu kannn? hehehheh
Voted out as expected.

Ray Chantekk : 2.0
Megat Carrey : 1.0


Naim - Aspalela
Dapat lagu yang selamat sikit. So susah sikit nak nilai persembahan ni. Dia macam patung. Expresi muka pelehsu (palsu sgt)

Ray Drevil : 5.0
Megat Hudson : 4.0

Faisal - Rangi Metropolis
Improved a lot. Disangkakan nyanyi lagu nasyid je better tapi boleh la jugak bawak lagu rock. Kat murai.com.my ada poll dan rata-rata vote dia keluar tapi dengan peningkatan dalam persembahan Faisal terselamat. He is not among favourites out there so dia kena betul2 perhebatkan persembahan untuk terus kekal.

Megat Baizura : 6.0
Ray Galak : 7.0

Saida - Doktor Cinta
Macam takut-takut jer tapi suara tinggi dia ok...bila low note terkucil sikit. By pretty mommy...very pretty...
aksinya akan mengundang undi simpati. She is not BAD tapi sbb terlalu malu and sedih buat dia hilang fokus . Ramai penyokongnya dari luar.

Megat Lopez : 8.0
Ray Spielberg : 7.0



Stacy - Rela
Memang naik bulu romaku mendengar. On stage she looks like a star. Tapi when is not ...dia nampak biasak2 ajerrr..For me, she won the best performance of the nite. Clap..clap..clap

Megat Karin : 9.0
Ray Segaran : 8.5




Riz - Separuh masa
Agak merosot jika dibandingkan dengan persembahan minggu lepas. Antara yang tidak disukai dan sering dikutuk kat @15. Suara dia kalau betul2 dengar sedap tapi pitching and slang berangan banyak. Kalau terkeluar atas faktor sikap atau personalitinya.

Megat Sarawak : 8.0
Ray Sabah : 7.5

Nubhan - Tak Bisa
Tone suara dia lain dan sedap gak tapi gagal nak kawal sikit2. Tapi sesuaiii sgt lagu ini bila dinayanyikan.

Megat Cruise : 8.0
Ray Kidman : 8.0



Nadia - Umbrella
Kasar sangat bunyinya....macam beriya-iyo beno nak prounounce word by word tu. Merosot minggu ini. What happen to you la woman?

Megat Terawis : 6.0
Ray Underwood : 7.0

My top 2 would be Stacy & Mama Rina
slightly bawah is Riz & Nubhan

Stanly & Nadia mengecewakan sikit minggu ini. Worth for voting 8.0 points ke atas shj.

0 mulut cakap2 belakang: