Saturday, March 22, 2008

Akademi Fantasia 6 - Minggu Pertama

Hambar, Suram & Solonge


I am not going to pretend that I know about vocals etc when I am not.
My review are based on my selera semata-mata. Yang mana sedap telinga ini mendengar. Yang mana yang worth for me to vote dan tiada elemen drama mempengaruhi my choice for this week.


My TOP 4 for first week:





Sistem points yg Ray & Megat berikan for Konsert Minggu pertama. Points diberikan semasa konsert dijalankan.


1 - Rina : Simply The Best 6.0 7.0
2 - Alif : Sayang-Sayang 3.0 3.5
3 - Lufya : Ingkar 4.5 4.0
4 - Naim : Memburu Rindu 3.5 5.0
5 - Ika : Kesetiaan 3.0 1.0 [Sepatutnya Keluar]
6 - Toi : Pagi yg Gelap 5.5 6.0
7 - Nadia : Rindu 8.0 8.0
8 - Riz : Ketulusan Hati 8.0 9.0
9 - Yana : Diriku T. Sulaiman 7.0 9.0 [OUT]
10-Nabhan : 7.5 6.0
11-Stacy : No One 8.0 8.0
12-Faizal : Satu Qiblat 5.5 5.0
13-Saida : Terlalu Cinta 7.0 8.0
14-Stanley : Raised Me Up 8.5 9.0


Yang terkeluar ialah Yana. Menyanyikan lagu "Diriku Tapak Sulaiman". Bagi Ray persembahannya not great by biasa je. Megat beri 9.0 points tapi terkeluar jugakkkkk.
For both of us, yang patut keluar ialah Ika.....


Pendapat Ray yang worth voting for ialah points 8.0 ke atas. Buat masa sekarang Ray tak nampak any student yg ada the "X" factor yet. Dari trend undian pada awal konsert, Saida and Faizal on top of the list. Saida atas faktor kakak Siti & Faizal sbb the Nasyid thingy...elemen keislaman. Trend undian yang boleh diagak dah dan macam dah biasa benar. Faktor "drama" juga akan menentukan trend undian di AF.


Tapi ini baru permulaan dan mungkin juga pola undian akan berubah setelah pelajar-pelajar ini diuji kebolehan mereka dan drama kat dairi bertambah. Kita tengok je la nanti.


Tapi secara keseluruhannya, konsert pertama ini agak hambar dan suram. Dihebohkan sana-sini ianya akan membawa kelainan...tapi apa kelainannya? Letak 3 bag pastu umumkan sorang jer yang terkeluar. Itu ke kelainannya? motifffff? lagi satu kelainan ialah iklan "Mayfirst" yang akan berkumandang sepanjang AF6. Lainnnnn sangatttt !!! huhuhuhu


Terasa lama dan terdetik di hati "Bila la nak habis?".

Pukul 12.30 tgh malam, undian adalah seperti berikut.

STANLY 22%
SAIDA 13%
STACY 12%
NADIA 11%
FAISAL 7%
TOI 7%
NUBHAN 6%
ALIF 5%
IKA 5%
NAIM 5%
RIZ 4%
LUFYA 3%
RINA 3%

8 mulut cakap2 belakang:

~SYAMELIA~ said...

aiyooo ray... cpt nye wat posting af... gigih sgt kn....

me n sham pun felt the same 2... maybe coz baru 1st week kot....

but sorry 2 say la... bukan la nk bias, tp ms af5 dulu, 1st week pun i dah saw potential in Dafi... oppps!!!

enuff said...

[r][a][y] eusouff said...

Dafi tu ada X factor....
sampai sekarang masih diperkatakan.

Amy...Dafi is our friend
tetap sokong no matter what apa org nak kata.

MyRaLiCiOuS_89 said...

hurm.. rasanye ni br 1st week..
mmg ssh nak nmpk lg tahap mana dowg ley g..
masa af5 pon tyme ni msh samar2 lg...
so.. kne tggu next week laa nmpknye utk tgk lg jauh mana dowang ley g...

(ada bakat jd pengkritik x?? kekekke)

Farazila said...

bosan dan zzzzzz
seyes seh...lilo x de rase aura AF6pon dalam dewan tue...
x terasa pon bulu ketiak lilo berdiri..hehehh...
dewan pon x penuh sgt..n masih lagi xde penyokong...(myb 1st week)
hurm ac mizal okiela...
pengkritik mg xde lagi timbang rase..mmmg all out la kritikan dia..
kejutan dia pon xde la best mana...huhuhu..setakat call n jumpa cucu jerk..ekkekeekeke...
lilo sokong stacy,lufya nadia n stacy...
myb juara af6 pon perempuan gak..
AFUNDI NADIA
:P

Linaaa said...

yes Ray! i agree with you laa.
yang patut tersingkir IKA kan?
what to do, dia byk penyokong kot.

i feel that AC Mizal didn't really make the situation happening.. Lina tgk audience tepuk mcm biasa jer.. tkda tepukan gemuruh. maybe sebab it's still new kan.

hmm, baru 1st week diorg dah buat kejutan.. kasi Mama Rina jumpa anak and cucu.. tak challenging laa gitu..

anyway, ONLY TRUE Dafinites will always stay with Dafi no matter what. baik buruk, dia manusia biasa jgak kan. well, insya-allah, DFC will united as one till the end. (:

fara said...

yeah 1st concert mcm bosan sgt laa.
taktau la.rasa boring je.

yup,stacy, stanley, riz ,nadia so far okay la.but nubhan pon quite okay.
suara die unique :)

oh yup.dafi.will always support him :D

~SYAMELIA~ said...

agree with lina n fara... will always be supporting dafi n hope dfc will always be united...

Lyn Yusoff said...

no matter wat... i will always supporting DAFI... Baik Punya..

Konsert af6 yg hambar
pengacara kureng...
audience pun tak ramai...
kejutan ala2 haramzzzz...
pengkritik yg laser.. biaselah kan
bosan.. takde perasaan sungguh kt pelajar2 nih..
sora cam haram pun boleh masuk af6.
mcam.. !@#$%^&*(& jew...

p/s: sory bahasa yg ku gunakan sungguh kurang sopan.. ampun yaaa.