Tuesday, February 19, 2008

Perkara Yang Tak Patut Kita Buat In Public- Part 1

Pertama : Elakkan dari memakai baju yang warnanya sama dengan interior public transport.
Mak Lampu dengan bangganya memakai baju warna ungu sama dengan interior train Putra.




Amy : "Keceriaan warna dunia adalah keceriaan warna lampu ku"

Penyampuk : "Lampu warna ungu banyak kat disko"

Kedua : Jangan sesekali membawa bag plastik atau paper bag ketika outing. Kebanyakkan penjual kerepek menggunakan paper bag sekarang ini. Anda mungkin akan dianggap sebagai penjual kerepek.




Anda boleh mengelak dengan memastikan paper bag anda berjenama. Paper bag anda hendaklah dijaga dengan baik kalau nak bawak jugak. Bila anda membeli belah, paper bag anda kelihatan baru so x jadi masalah.

Yaty : "Keropok ! Keropok ! Keropok ! ...10 hengget dapat 3"

Penyampuk : Adam dah borong semua keropok Yaty ...lima minit selepas keropok itu dilaungkan penjualannnya.




Jangan isi barang terlalu banyak dalam paper bag anda. Bag yang mengelembung menandakan anda mengunakan semula paper bag anda.


Ketiga : Bila menaiki kenderaan awam seperti LRT pastikan anda tidak duduk ditempat yang tidak sepatutnya.




Anda akan dianggap warga tua, wanita Hamil dan orang kurang upaya [lihat gambar diatas dengan teliti]


Mak Lampu (kiri) : " I memang uzur pun ! period I dah mula"

Farah Debab : " Nama I..Debab, Fara debab...debab pun patut diberi keutamaan duduk k"

Safia Satin : " I tidak berupaya untuk berdiri...tu kira tak berupaya jugak kan?"

Lyn Kekabu : " I stewardess Garuda....tengah melayan mereka ni ha"
[Salah naik kapal la peramugari ni....]




Keempat : Jangan melepaskan angin ditepi tasik. Ia adalah satu bentuk pencemaran yang sangat serius. Air tasik akan bertukar warna nanti. Tak gitu Nad?
[gambar hiasan sahaja - takde kena mengena dengan yang kentut ataupun tidak]




Kelima : Jangan melompat tak tentu arah ditempat awam. Ia akan memalukan mereka dan keluarga mereka. Tebiat melompat haruslah dilakukan didalam tempat tertutup seperti dalam kompleks membeli belah.

Fara : "Yey...esok tak yah pegi sekolah !!!! "

bersambung.....

11 mulut cakap2 belakang:

fara said...

hahaha lawak lawak.
Ia sungguh mentertawakan saya.

anyway tak aci tak aci!
ray pon ade melompat skali. tp ltak gmba fara sorg je !!!!!!!!! =P

ray eusouff said...

uik mana ada?

ray x lompat pun

lalalallalala

ps : mak lampu lompat kelua lampu

Farazila said...

cerita anda menggelikan saya..
hehehe..
baru sy paham kenapa anda berkata yaty jual kerepek..
kuikuikui..

.::IamZulaikha::. / Nur Zulaikha Zaki said...

hahhahahaa.. lucu lerh abg ray..!!
I love ur posts sooo much..!!

~SYAMELIA~ said...

ray... u memang kejam taw... i pakai baju purple sebab i pandai menyesuaikan diri dgn keadaan laaa... -statement selamatkan diri-

apakah kena mengena diriku dgn acara lompatan tersebut? i xdepun masa u ols wat acara melompat sikatak lompat... i tgh bz makan limau CNY masa 2...

Linaaa said...

fara, i agree.
ray pon ada lompat kan.
elehhhh. hahaha.

motifffff post things about all this?

ray eusouff said...

kawan-kawan...

takde protokol kat blog ray ni
kekekkeke

i mean...
we joke, have fun, make fun of each other [unless kalo ada tersentap kena bgtau and ray stop la]

Ini blog arr amoi...
utk manusia biasa punya
cerita biasa
merepek, berangan, tak masuk akal, about not so femes blogger like us...
ordinary people

aiyakkk
bulan febuari ialah bulan mak lampu (thematic] thus all issue akan dikaitkan dengan mak lampu...

Motif posting ialah memberi kesedaran sivik pada kawan2

huhuhu

~yaTy~ said...

wkakakakakakakakak...
hampeh jerk...
skit perut ok gelak..

lilo..baru paham ke knape diriku di panggil penjual kerepek..ekekeke...

mana lar ray dapt idea merepekkk nie kan..

neway..mmg have fun sgt msuk blog ray..

:)

~SYAMELIA~ said...

yes yaty... mmg fun sgt sgt masuk blog ni... kalau x ketawa sorg2 sampai nk pecah perut, mmg bukan blog ray la namanya... sampai my colleague pun da taw, kalau i dok ketawa mcm org gils, they'll go like... tgh bukak blog la 2... but, if i show them, dorg xkn faham... so i think its all about US...

yup... xde protokol... or we wont be having fun as much as we do now... nt semua pun rigid sgt...

true enuff, kita x femes... (i la... blog ray femes ok...) tp i love our blog... all of us... ray, jom wat our own blog community jom... mesti best gils...

february bulan i ek... patutla diriku sentiasa menjadi subjek n seringkali tersedak2 di bulan yang mulia ini... uhuk uhuk...

bulan march bulan sapa lak? sapa lak 'thematic' next month? let me guest? ratu kekaboo? pak AnDAM? ke ratu drama? hehhehe... x saba nk taw...

ray... love yr blog so much... well done... u juz have the idea 2 keep things interesting... keep up the good work...

ray eusouff said...

Gee...thanks mak lampu

good idea on the community thing.

first we have to think on "the name"

hahahhaha
well...

I will post something about this.

Keep the ideas cominnnnn

Lyn Yusoff said...

kahkahkah.. kelakar giler posting tis time.. tak tahan kena gelak mase duduk kt tempat yg salah tuh.. OMG beb.. really tak perasaan. tpi dah agak dah sure ray akan wat posting pasl ni punya.. ray ni klu bab2 merepekness mmg sesuai ngan dier..

yelah emily.. klu tak ketawa berdekah2 dlm blog ray ni. bkn blog ray lah name nyer...

bro.. keep up the gud work.. well done.. :)