Friday, February 1, 2008

About Burger

Teringat Ray masa kecil dulu. Burger ada jual kat pasar malam dengan harga RM1 satu. Ada daging kat dalam with sayur sikit, timun, sos cili + sos tomato...and that's it.
Not a fan at that time tapi makan jugak la...Burger Ramli namanya.


Burger A&W dan burger Mc Donald are my favourites tapi harga burger begini pada masa tu, boleh tahan gak harganya. Lagipun ray budak kecik lagi pada masa tu...so duit takde nak beli. Buying power pada masa tu ialah ditangan my dad and my mom. So, once in a while when ada family outing baru la merasa nak makan burger mewah mcm tu. But burger pasar malam yang sehengget satu tu...no hal...makan la sampai lebam at least seminggu sekali.


Di masa remaja...duduk di asrama. Jangan berangan la nak makan burger kat kantin asrama kan. Tapi kadang-kadang masa weekends kalau keluar town merasa lah makan...itupun kena kumpul duit belanja baru la boleh beli burger A&W tu....
Kalau bernasib baik, ada lah kawan-kawan kaya yang seasrama belanja...
Yang buat burger A&W tu my choice, compare to burger pasar malam sebab rasanya pastu ada cheese, mayonis...ermmm yummy. Burger ramli xde semua tu.


Masa Ray kat overseas, burger are among food yang easy to get with reasonable price. Ramai yang tak tahu yang daging burger di Australia adalah halal - walaupun takde certification halal. I was told abt it by muslim community over there. But, kalau x yakin jugak, you can have fish fillet burger or Vege burger. Ada juga restoren milik warga islam dari negara asing yang menjual burger-burger. Daging burger di overseas ni biasanya lebih tebal compare to burger ramli in Malaysia. Portion lebih gedabak.

Sekarang bila dah bekerja, and you have buying power...issue burger dah x jadi hal. Option berlambak-lambak. Harga dah x jadi masalah sbb duit dah ada kan?


Tapi walaupun burger sekarang dah banyak tapi tak semuanya sedap. Quality mcm kureng sikit. Ray ada dengar about this gerai yang jual burger yang tersangattt femes. "The best burger in town" kata my brother in law. Where? In Seremban. Ray curious la jugak sbb semua orang kat seremban tau kewujudan "Ijan Burger" nih.

So I went there and nak ler sangat rasa. Pergi je...terperanjat tengok que....beratur panjang yaaa. Ray tangguhkan sebab malasss nak beratur. Tapi hari-hari pergi kena beratur jugak. Sebab curious...akhirnya ray beratur la jugak.

Yerp...memang the best burger in Seremban. Harga pun cuma RM2.00. Ada jugak pilihan lain yang harganya lebih RM2. Why the best? hurm...you have to try it laaa. Sesiapa yang tinggal kat Seremban tu...just go to Taman Paroi Jaya (near Stadium Tuanku Abdul Rahman, Paroi).

Gambar2 burger diatas : Hiasan sahaja - bukan gambar burger sebenar...kekekke

4 mulut cakap2 belakang:

~SYAMELIA~ said...

ehemmmm.... first time i tgk u buat posting psl food... :)

ala ray, beratur nk beli jco sanggup, xkan beratur nk beli burger x sagggup lak... sah2 la burger 2 lebih murah dr jco... kenyang lak 2....

as 4 me, my favourite burger is in kl... opposite kota raya, depan watson... abg yg jual 2 botak... so, ktorg refer as burger abg botak hehehe...

those guys has been in the business 4 ages... according 2 sham, dari zaman dia pg tuition masa form 2 or form 3 lagi... n they've been there before dat... juz imagine la how long...

i pun xsure what so sedap abt the burger, tp mmg sedap la... or else xkn la dorg leh bertahan lama kn...

btw, i mcm nk try "Ijan Burger" dat u've mentioned... mesti sedap kn... murah lak 2...

KC said...

erms...
ray...

u remind me to take fast food for lunchie...

i want BIG MAC!!!~~~

AliMcB said...

OMG Rayyyyy jgn ckp psl burger, kempunan nak makan kat UK ni tau :( lagi2 ramli burger & burger special kat paroi tu. And burger 'oomph' kat Ampang (near KL International School) mmmmmmmmm meleleh. nasib 5 bulan je lagi balik!

ray eusouff said...

Ali.....
haruslah balik nanti
hunt for burger kannn?

akan ku carik burger jat ampang tu...