Sunday, December 30, 2007

SeJantung Berdansa (updated)

Tadi Ray duk berangan. Berdasarkan program realiti di Astro "Sehati Berdansa"...timbul Sejantung Berdansa. Gara-gara Azim idea angan-angan tersebut tercetus. hahahhaha

Duk bayangkan la kan...kalau ada pertandingan macam ni sape la kawan2 yang akan masuk kan? Yang dah kawin x ramai...so "Sejantung Berdansa" versi ray ni...single pun boley join ok. So ray line up kan pasangan-pasangan ideal yang ray kenal dan ada gambar mereka. Harap2 xde sape2 marah ya....saja suka-suka.
[Gandingan ini adalah imaginasi penulis dan tidak ada kena-mengena dengan gossip sebenar atau kehidupan sebenar mereka. Harap Maklum]


Couple pertama..xlain x bukan ialah Amy & Sham. Berasal dari Shah Alam. Seorang acting President DFC @ PR officer sebuah hotel sepuluh bintang di Chow Kit dan sorang lagi seorang businessman. Gandingan mantap ni sudah pun berkahwin. Amy bekas penari kebudayaan masa sekolah rendah dulu.

Komen Juri Awam : Eton Keras/K.Pilah : Amy agak over dan tariannya x sharp tapi pakaian orang asli memantapkan lagi persembahannya. Sham, walaupun agak kaku tapi senyumannya menggoda penonton.

Aiyoo...pasangan ni memang selalu kena gossip tapi kebenarannya hanya Allah & mereka berdua saja yang tahu. Terbayang adam & Nad menari cha-cha...hahhaha . Nad pakar tarian semazau dan adam bekas model ni pakar tarian Iban.

Komen Juri Awam : Dollah Lembik/Gombak : Adam yang tinggi lampai agak kekok pada mulanya tapi part chorus gelek M Daud Kilau x henggat. Nad yang agak pemalu pada mulanya agak menyerlah di pertengahan.

Ada yang mungkin terperanjat dengan pasangan ini. Lilo @ Farazila ni dah berpeluang berduet dengan Dafi di Bera so angan-angan Lilo kali ini menari tango bersama Nash (adik dafi)... Lilo ni bab-bab menari memang hebat. Pernah mewakili tadika ke pertandingan nasyid berirama rancak.

Komen Juri Awam : Kamsiah Lambuk/Longgok N9 : Lilo dan lenggok mak limahnya ala-ala pekerja gomen memukau akak la. Nash sungguh sexy...setiap pergerakkannya membuatkan kak Kam gerammmmmm!!


Pasangan seterusnya ialah Dr Joey & Safia. Pakar tarian joget. Tak tengok lagi Dr Joey lipat kaki bila berjoget. Safia pula terer part move left right left rightnya. Sesuaiiii! Ada yang x tahu kan yang Joey adalah juga terer bab menari tap dancing (tarian kaki)

Komen Juri Awam : Maria Santonet/Paris : Terpesona dengan pergerakkan Safia tanpa rasa malu. Joey sangat pantas dan pandai menggunakkan kelebihan kakinya untuk menarik undian penonton. I like this combination !!


Pasal Joget jangan cakap. Fendy mmg over part berdansa ni. Farah pulak bakal membuat kita ternganga dengan new founded skillnya. Bila fendy lead mesti ok punya lahhh. Tarian jawa kepakaran mereka...hahahhaha. Farah pernah pergi kelas ballet tapi tak habis sebab nak amik SPM tahun ni...ayah dia x kasikk.

Komen Juri Awam : Sofia Senut/Bagan Serai : Sof suka tengok Fendy. Sangat mengancam. Farah agak limited pergerakkannya tapi banyak tunjuk ketiak mungkin kerana beliau belajar ballet agaknya.


Azim ni rajin melawat rumah2 joget yang bersepah di KL. Fin lak terer part tarian makyung. Wakil kampung dia untuk tarian makyung antara kampung2 di kelantan. Kontroversi pasangan ni...sebab gabungan pakar tarian moden & tarian etnik. Kombinasi ini agak ditunggu-tunggu kerana tak tahu apa nak jadi kalau dorang menari kannn?

Komen Juri Awam : Miah Jembut/Singapore : Kak Miah suka kombinasi ini. Fin seolah-olah bergayut di dakapan erat Azim. Azim yang banyak pengalaman banyak mengunakkan pergerakkan bebas ala-ala diskonya. Naik bulu idung kak miah ni ha....


Pasangan ini jangan dipandang ringan. Tarian poco poco kelebihan Megat. Myra pulak terer bab tarian exotic ni..(jangan marah ya myra). Myra pernah berguru dengan Madonna selama seminggu di Kampung Sg Gobok tahun lepas. Gandingan ini dijangka menjadi juara sejantung berdansa tahun ini...huhuhu

Komen Juri Awam : Leha Kerak/Jiboi : Leha rasa Myra sangat yakin dan image sexynya satu kelebihan. Megat pandai bergelek tapi agak over part akhir tarian.


Since this is my angan-angan of course la ...it's an advantage for me kan? So ray & afreeda akan jadi pengacara untuk program ni. Hahahahaha!

Pengadil hurmmm ...ray bagi la kat si Dafi, Ummi dan Fit...hahhahaha

Hadiah utama, berkelah di Port Dickson untuk dua keluarga selama 4 hari. Penginapan tanggung sendiri. Pengangkutan lori [Majlis perbandaran Seremban] dan sebuah kereta buatan tangan drpd kertas yang akan dibakar pada Chap Go Mei dan sepasang pakaian mandi [2 pieces utk wanita] dan menjadi duta kelab malam ternama di KL.

Menarik kannnnn?

Lagi sekali ray nak mintak maaf kalau post ini menyinggung mana-mana pihak. Tell me and I'll remove it straight away kalau ada yang marah k. Ray bergurau saje.



Another thing VOTE untuk pasangan favourite anda di ruang poll disebelah kiri paling atas....

Saturday, December 29, 2007

Somewhere Out There


Ray dedicate this song to semua yang mengenali Ray sepanjang penglibatan Ray dalam DFC, khasnya VIDs [somewhere out there] . It has been great knowing you guys and our sweet memories will never be forgotten. I will treasure every single moment that we had.

Somewhere out there beneath the pale moonlight
Someone's thinking of me and loving me tonight

Somewhere out there someone's saying a prayer
That we'll find one another in that big somewhere out there

And even though I know how very far apart we are
It helps to think we might be wishing on the same bright star

And when the night wind starts to sing a lonesome lullaby
It helps to think we're sleeping underneath the same big sky

Somewhere out there if love can see us through
Then we'll be together somewhere out there
Out where dreams come true

And even though I know how very far apart we are
It helps to think we might be wishing on the same bright star

And when the night wind starts to sing a lonesome lullaby
It helps to think we're sleeping underneath the same big sky

Somewhere out there if love can see us through
Then we'll be together somewhere out there
Out where dreams come true


Susah sebenarnya nak berkumpul bersama-sama dan semuanya ada. Ray akan letak beberapa gambar yang ada dalam simpanan Ray, sebagai kenangan.

Ayer Keroh, Melaka

VID day OUTTT

Bulan Puasa 2007

Tengok apa tu weii? Motifff ??

Bowling "Team Paling Havoc"

I wish all the best to Team DFC in 2008.

The be honest, I am so proud of each and everyone of you. Couldn't do it without all your hard work & committment.

Adam, yang sentiasa memahami dan dipercayai. Amy, for your wonderful heart. Farah, yang sentiasa bersemangat. Lyn, kerana kerjasama & segala bantuan. Azim, yang sangat ray percayai & for your talent. Lilo, yang penyabar & ikhlas. Megat, yang berbakat dan penuh dedikasi. Fendy, yang sentiasa boleh diharap, keceriaan & kesetiaannya. Safia & Afreeda, for your professionalisme & sebagai penyeri DFC. Joey, for always being there to listen & for your positive thinking. Syazwan, for your respect & friendship. Bash for your positive thinking & pengorbanan. Anas & Izuan for your hardwork & support. Nad, for your positive attitude.

Myra, Iman, Capek & Fit...for always being there when needed.

To Cas, Bel, Echo, Ain, Finn, Yaty yang sentiasa boleh diharapkan dan kerana kerjasama yang diberikan.

Ummi, Lufias, Lina, Dip, Maya, Eca, Iza, Nad, Fary, Nana yang sentiasa menjadi penyeri kepada CB.

To adek-adek ASDAT & Dafinites yang ray sayangi.

To Adi & wenkt kerana membawa ray ke DFC.

Abg Azmi, Ros & Family kerana banyak tolong & support DFC

Dan Dafi for your trust & friendship.

my sincere thank you to all of you.

Friday, December 28, 2007

rsk2008 in the making

Ray balik ke Seremban masa cuti Christmas, not for holiday tapi kerja lorrr. School starts tak lama lagi, banyak kerja yang perlu dibuat sebelum sekolah dibuka. Yang busynya amat because Ray dah lama beno tinggalkan kerja-kerja pengurusan yang tertangguh. So, I have to spend like 3 days to finished it up.

My Office aka my classroom

We have done few renovation and paint job...nak bagi new look for 2008. Then, jaga pendaftaran from 9am-5pm. Buat staff meeting, conduct training sikit and Alhamdulillah so far, we have 75 students for next year. This year ada 89 students. Harap-harap sehari dua ni ada lagi yang mendaftar so boleh la sampai target 85 students yang kami harapkan. Gambar atas ni, my lil office space where ray akan online nanti (online masa kerja) huhuhu.

Converted to Surau - si kecil akan belajar agama kat sini

Yang uniknya this year, we have implimented "Learning Centre's" Concept. Each centre's with different learning environment. We even have our own surau yang kami panggil " Al Musolla". Centres yang lain...computer lab & Creative workshop, Science & Maths Lab, Smart Reader's Centre and B.Melayu Centre equiped with library.

Kat luar plak ada outdoor playing area & kid's garden. Gambar yang lain-lain akan ray post bila dah siap nanti.

Dalam kesibukan tu sempat gak, pegi tengok wayang...I am Legend. My 2nd time. The whole family was there and my sis belanja...tgk midnight show.

Walaupun 3 hari di Seremban...kerja masih tak siap..huhuhu. 1 hb, I will be back to Seremban to finish up. 3hb sekolah dah start.

Monday, December 24, 2007

AKAN DATANG....[UNRATED]

15 JANUARY 2008
Atas permintaan ramai, kisah mydolla disambung semula...januari ini
Soundtrack: Once upon a December
Mydolla yang telah mati kembali bersama dendam. Setelah pulih di wad sakit gila, Eydolla kembali ke rumahnya di Kota Damansara.
Ikuti kisah seram, komedi dan paling merepek tahun ini.

I Am Legend (2007)


On Saturday, [walk in] the cinema @ TGV KLCC. Thinking that, it's going to be long que and a full house, still wondering what to watch just incase I am Legend not available to watch. Come to our surprise, the que was not that long! And we manage to get the best seats.

This movie is the most expensive and ambitious sci-fi spectacular of the year !
It's a three movie in one. A futuristic effects-o-rama, a zombie thriller and a survivalist parable.

Starred Will Smith, who has been proclaimed by all the magazine polls of the past year as the Biggest Movie Star in the World. As a big fan of him, this is something that shouldn't be missed.

I Am Legend opens in 2012 New York City - the most deserted place on Earth. It's about a virus. Genetically altered virus has destroyed most of mankind to be precise. Smith plays a 52-year-old former Army doctor who's somehow immune from the scourge and lives in a Manhattan utterly devoid of his own kind.


He is not alone. Companied by his German shepherd (animals also are mostly immune) have the city to themselves during the day but at night the streets are taken over by former humans that the affliction has turned into ugly, slobbering, kill-crazy fiends out to eat him. Robert (Smith) is lonely and his loneliness is eroding his sanity. He talks to Sam as if she was a human. He speaks to department store mannequins he has dressed in clothing. He rents DVDs of old news shows not so much so he can revisit the past but so he can hear human voices and pretend he's not alone.


Have you watch "28 days later" and "Cast Away"?. It's combination of both. Imagine living alone in a deserted city. Compared to "28 days later", the zombie...not a slow moving creature that can easily be defeated. Will Smith's performance is damaged, broken and very believable. He carries the first hour and half of the film so beautifully and with such conviction you feel like you are watching a man trying not to loose it but you know it is already gone. This is not the Will Smith we know, he does bring his gosh-darn we love him so much charm to the film with a few (very few) funny lines but other than those he is a great dramatic actor. A few scary moments, which were well done, added to the film, they were not put in there just to be scary. The fact that you never really get to see a steady, prolonged shot of the "Dark Walkers" added to the suspense, what we can't see is scarier than what we can. A lot is left to the imagination, which helps the film rather than holds it back.

Overall, this movie did it's job of keeping my attention and at the same time entertaining me. It doesn't rely on scene to scene over the top CGI effects and mind blowing special effects all though there are a few throughout the movie.

Legend was gripping, emotional, and suspenseful.

Watch it ! B+

Sunday, December 23, 2007

Birthday Megat

Hari Jumaat. 4 petang.

Ray call kawan ray yang namanya Val yang tinggal di PutraJaya. He's a cabin crew. Lucky enough...he's around and just got back from flight. I was thinking to pay him a visit sbb lama beno x berjumpa. While talking on the phone, I brought up that esok ialah birthday megat. Val pun memang dah kenal Megat pun so we plan something for him for his birthday tgh malam ini.

8.30pm

Keluar dari Bukit Subang dan drive all the way to Putrajaya. Sampai saja, lepak kejap kat rumah...sementara tunggu Val bersiap dan off we go to have dinner. Almaklum la kan, raya ke 2, takde kedai yang bukak...so sampai ke Cyberjaya kita orang carik...dan akhirnya jumpa one nice cafe yang bukak 24 hours ni.
Val belanja dinner. Then we told Megat utk bawak Megat pergi partyyyy malam ni kat KL.

Balik semula ke Putrajaya untuk bersiap2. Masa tu dah dekat pukul 12 tengah malam dah. So kuarantin megat dalam bilik and suruh dia tengok cite "Happy Feet" kat flat tv Ariff (housemate Val). Sambil Megat ternganga tengok tv besar tu, Val went downstairs...getting ready.



We suprised Megat with 2 kg of secret receipi cokelat cake. Sambil menyanyi dua version lagu Happy birthday. Megat terperanjat sbb tak expect ada cake and terus keluar statement " So x jadi keluar KL ke malam ni?"

Kurang la pasti motif nape megat tanya soklan tu. Terus Val jawab "Ehhhh Megat..party tetap party jugakkk"

Lepas makan cake, Val suprised us with his sparkling non alcoholic juice. Tapi yang kelakarnya...the whole bottle beku sebab Val lupa keluarkan dari freezer on time.
So he decided to take the bottle with us to KL.

On the way to KL, ray call nad and wish her Happy Birthday!!! Kebetulan Nad tinggal kat Putrajaya. Ikutkan hati nak je pergi ke rumah Nad tapi...tak manis la kan ...sbb dah tengah malam.

Sabtu 1.00am
We party all morning. Thanks Fendy & Azim kerana sudi datang join kita orang...heheheh. That morning besides Megat, Val and Me...Moris, Ed and Kam joined us too. Kawan2 lama Megat pun ada joined sekali.

3.30am
We lepak at mamak for a drink until 4.30 and balik ke Putrajaya semula.

5.00am
Continue makan cake 2kg yang besar tu. And still struggling bukak botol sparkling juice tu.

11.00am
Bangun tido. Jumpa Ariff and borak2 jap pasal business. Off to KLCC petang tu and we had lunch there.
Decided to catch a movie....NOT ONE but TWO...wuhuuuu. (tak penah dibuat seumor hidup)
Cite apa? I Am Legend and National Terasure 2.

In between those two movies, we had about 2 hours to have our dinner.

11.30pm
Balik dengan keletihan.

Teka Gambar

Gambar 1 : Apakah bendanya yang diaorang pegang tu? Dan untuk apa? Untuk siapa?

Gambar 2 : Tidak perlu betulkan screen komputer anda. Memang ini gambarnya. Huhuhu. Siapa pandai namakan 4 orang yang ada dalam gambar ini.

Gambar 3 : Siapakah itu? Clue : orang kelantan ...bertudung hehehe jap mcm tak cukup je clue ni..hurmmm. Skrg bekerja di Nilai dan nama panggilannya 3 huruf saje..kekeke

Gambar 4 : Siapa ini? Clue: Umur 12 tahun...nama panggilan mcm nama cina. Asal sabah ke sarawak ke..camtu la..huhuhu.

Gambar 5 : Dimanakah lokasi gambar ini diambil? Lokasi yang paling tepat ya.


Gambar 6 : Siapa yang datang dari Johor ini? nama startdari hurug "Y"

Gambar 7 : Letih ya megat jadi emcee. Agak-agaknya apa yang dipegang oleh Megat ni?
Benda ni penting bagi Megat.

Gambar 8 : Wah ..rajin betul dia ni. Tolong masukkan hadiah Dafi ke keretanya. Kalau hilang hadiah tu...carilah budak ni. Siapa budak ini? Paling tinggi dan besar...10batu dah nampak kelibatnya.

Gambar 9 : Siapa pemenang anugerah ini? Mesra dengan panggilan "Kak".

Gambar 10 : Pembaca sajak untuk pentomen. Tinggal di Sunway. huhuhu
Siapa dia ni?
Sila tuliskan jawapan anda dalam ruang komen. Jawapan yang betul akan diberikan kemudian.
Selamat Mencuba!!

Wednesday, December 19, 2007

Siapa Kawan?

Before I begin my tales of woe I just want to state for the record that I'm not looking for pity, sympathy, or any other kind of response from this post. This is not a cry for help, I'm just telling it like it is.

Yesterday I have hurt someone that I care for. No excuses. Out of anger. I have said somehing that I shouldn't have. I don't mean what I said. I don't blame anybody - it's my fault. I know apologizing won't make thing better straight away. Being hurt...it takes time to heal.

Scavengers looking at this as an opportunity to get back to me. The person who I called friend. Getting themselves involved. It's none of their business but maybe because they think that they care, they stepped in the problem anyway.

But do they really care?

I have made a mistake so let me deal with it. But instead of doing that.....they stabbed me from the back. They shouldn't take sides and should help us to settle it. They don't even give the space for me to deal with it. They closed the door and make their judgement. They even encouraged and persuaded the person I care to leave the house.

But, I have learned valuable lesson and rather grateful. This thing sort of an eye opener for me. I've been defending this people all the time despite whatever they have done. One after another, making their moved - out from the circle of friendship..when you ask why are they leaving or away...the answer leads back to this trouble makers. They are the person who have been hurt by this trouble makers and decided to keep it silent and told me instead.
I still take a deep breath and do nothing. However in the process, I advised them. They might not like my advice...but I have done my part.
They hold it within themselves and wait for me to make one mistake.

I am the one who bring them into the group. Few expressed their concern about their involvement...some say they are using me to what get they want, ...but I would think positive...attitude can change, i said. Obviously, the fingers is pointing back at me. Their attitude remained but others (a few) who express their concerned...changes.

What have they done to create such a mess? They gossip, seeking attention, creating tension, brag about everything, disturbance. They are new in the group and they want everyone to accept them, a bit too quick. The comfort zone among the group got disturbed. Someone got hurt and decided to get away. bad words spreaded. Everyone got curious and we are falling apart. I am the witness and see all of this happen right infront of my eyes. I have tried persuading them but...they are not comfortable.

"Ray...kan dah aku cakap...dari mula lagi!" "Kenapa la ko ni? Bukan aku x bgtau...skrg ko plak dah terkena" I ve got this scolding from a friend who experience it before me. I asked for advice and what I've got is scolding..huhuh.

They don't realised that...the more they react...the more foolish they looked. Because, everyone knows... what's going on before and when/how this is all started.

I may lost few friends today. But on the other hand I have people who are smart enough to think for themselves. This people carries my dignity. For that I thank you.

I also recieved nasty comments in my previous post. I just laughed at it. It's ok because I started it by sending him a nasty sms. A harsh one because I got fed up with all this thing. I have decided to delete it. But, what right do this person have to intefere with my problems? Again they make a fool of themselves. I repeat, if they do care they won't be doing what they have done. It's clearly a revenge.

Most important thing is, I care for this person who I have hurt. Allah knows. It has been a year since. The person who makes me proud, who I care for...can think and decide at his level best.

At the same time I'm hurt...a friend who I have trusted her unconditionally and dearly, decided to take sides. It's up to her and nothing much I can do about it. To her, I would say this....I hope that you are happy now. It must been a relief right? because you have finally make up your mind. behind my back.

I also realised, few people who supported me (bodek)- because of the power that I had. So, it's crystal clear...when you have none...the respect dissapears and you know whose on your side. I'm glad I resigned because I won't have this scavengers around me anymore.

I will remember this day for the rest of my life. The day I have hurt someone and the day that reveal who my true friends are. I refused to waste any of my time anymore. I have wasted enough. I will leave everything behind now with support of my true friends.

I will close this chapter and start the new beginning.

New Year Outing

gggggggrrrr...grrrrrr! Masa tu suhu -15 degrees Celcius

Tahun lepas, ray celebrate kat Stockholm, Sweeden. Tahun baru... di bawah tahap beku. Freezing cold...
Tak keluar pun, 1 hour before 12 midnite...gather in the hotel lobby. Ada party organised by the hotel. The hotel lobby itu di transformerkan kepada disco. Tepat 12 malam, semua terjerit...."Happy New Year" [cheers & noises] dan continue joget pahang. Hahaha. I mean joget lambak (because no skills whatsoever in tarian). 2 hours exercise kat dance floor...penat, balik bilik and terus tido. Tengahari bersiap-siap untuk balik ke Kuala Lumpur. Takde la gempak mana pun celebrate new year kat overseas tahun ini.

City of love and I am all alone..no lah... yang amik gambar tu?

New year in Paris, yang paling best sepanjang tempoh 10 tahun tu. We happen to have the longest stay (5days)there. Set of crew yang buat that trip...happening giler. They are up for anything. Petang tu we organised dinner at a very famous Algerian restaurant (lupa lak nama nya). Halal and a bit pelik sikit makanannya. After dinner, semua ke Eiffel Tower waiting for the countdown. Then we proceed to the nearest street party. 18 orang crew malaysia airlines having a good time.

Selama ray jadi crew ni tak pernah celebrate new year in KL. Nak minta cuti sangat susah sbb semua orang nak cuti masa new year. Ada yang bercuti sbb anak nak sekolah so, since I have no reason to do so...I just couldn't be bothered to apply leaves.

This year, I will be in Kuala Lumpur for new year. Hurmmm. Terfikir what sort of celebration would I want to do. Dengan sape?
Dafi...are you available for new year? hahahha. Thinking of to include Azim, Fendy & Adam to think of something. I'm sure that they will know how to have a good time kan?
Rasa-rasanya, Dafi ada show..so akan ke sana ke? atau enjoy new year dengan suasana berbeza....may be buat "house party"? with selected people invited. Just relax with musics, topi...food [pot luck], watching dfc moments on big screen...pakai projektor..kekek...mana nak cari projektor ni? and a few games (perhaps card games or uno).

Any ideas to share?

PS: Esok Raya Haji tapi sibuk fikir psal New year...apa kes? hahaha

Tuesday, December 18, 2007

DFC - The Event Of The Year


Alhamdulillah, "An Evening with Dafi@ Menara KL" telah berjaya mencapai objektifnya. There are only two main concerns for me. Dafi & Dafinites.
What they think about this event adalah yang paling penting kerana ini adalah event yang dihasilkan untuk mereka.


Dafi menganggap event ini sebagai "The Best Birthday Ever". Dafi adalah orang yang paling rapat dengan fan clubnya. Dia telah melibatkan diri lebih dari yang sepatutnya dan mengetahui setiap inci persiapan yang dilakukan. Segala kepayahan dan usaha kami dilihat terus. Kesungguhan Dafilah yang membuat ray terus menyokongnya. Dafi offers me friendship and as a friend...I will support him all the way.


Bila kita menyokong dari luar lain rasanya. Menyokong dari dalam, kita boleh nampak dengan lebih tepat dan dengan lebih jelas. Menjalankan program fan club tidak semudah yang disangka. Program sebegini memerlukan sokongan, kerjasama dan kepercayaan. Rata-rata yang hadir gembira dan enjoy. Maaf sebab Ray tak dapat chit chat sebab sibuk ke hulu ke hilir memastikan segalanya berjalan lancar.


As a project leader, this one will be my last for DFC. Next time, bila ada event DFC ray akan hanya datang dan menjadi sebahagian dari Dafinites yang lain. (itu pun kalau dijemput). For the past 6 months it has been an educational journey and rewarding moment for me.

I wish all the best for DFC.

Thanks wenkt, murai.com.my for all the pictures.

Monday, December 17, 2007

Anak Halal (2007) - Malay

Berpeluang menonton "Anak Halal" hari ini. Sebuah filem Osman Ali, yang mendapat kritikan yang memberangsangkan sebelum ianya ditayangkan lagi.
Memang Ray nak menonton filem Osman Ali ini. I have watched his previous and first mainstream film, "Puaka Tebing Biru". Nama Osman Ali tidak asing lagi pada pengemar Independant filem di Malaysia. Antaranya filem "Malaikat Di Jendela" dan "Bukak Api".
Beliau juga dikenali sebagai pengarah melalui drama tv terbitan Tiara Jaquelina..."Toll gate Girl" yang dibintangi oleh Amy Mastura yang ditayangkan di NTV7 semasa hari raya beberapa tahun yang lepas.

Ajami (Pokcik) yang invite Ray menonton filem ini bersama bloggers-bloggers yang lain. Jam 4 petang sampai di Pavilion (berhadapan Star Hill, Bukit Bintang) tarikan terbaru di Kuala Lumpur.

Ray bukan seorang pengkritik filem yang pandai sangat menilai hasil kerja seseorang pembikin filem but I am a movie fanatic. Ray tengok semua jenis filem. Jika sebuah filem itu mendapat bad review, I'm still want to go and watch that particular film and find out for myself. I judging a film based on my point of view as a viewer iaitu sebagai penonton biasa.


So my review will be very simple and understandable. Here we go.

"Anak Halal" telah berjaya kerana keberkesanan watak yang dilakunkan dan agak realistik. Memang ada hubung kait dengan remaja sekarang ini. Kalau ada yang menafikannya, I would suggest...go out more and bukak mata besar-besar. Kalau tak nampak jugak, maknanya either you are ignoring tha facts or sikap "takde apa" attitude yang could care less what is happening in the real world.


It is about drugs, kesempitan hidup dan kisah cinta dan persahabatan. Drugs? real enough...musuh utama negara... katanya. Rating penagih dadah di Malaysia semakin meningkat. Kesempitan hidup? Masih ada yang pinjam duit along....Ray sendiri at times terdesak jugak cuma level terdesak yang berbeza. Bunuh diri sebab berhutang dan macam-macam cerita di dada akhbar. Cinta? Semua orang pernah jatuh cinta. Persahabatan? Kita perlukan sahabat dalam usaha mencari kebahagian. No fun doing things on your own.

Biasanya sebagai seorang penonton, kita mahukan sesebuah filem itu mudah difahami....menghiburkan dan meninggalkan kesan.

Ceritanya...sangat mudah difahami. Tak payah pening-pening nak fikir. Tiada teka-teki or misteri yang perlu diselesaikan. Anda dibawa dari mula hingga ke akhir. Dari huruf A ke Z. Takde huruf Z pastu flash back ke A. Or B ke C, D ke F , Z ke D. So not a problem there.
Penggunaan bahasa dalam filem ini...biasa kita dengar. Sebagai contoh "Banyak la ko""Haram Jadah""Sial" Ada jugak perkataan carut yang terkeluar. (pelik jugak kenapa ianya tidak dipotong). Teringat pulak ray pada sebuah filem lain (no name mentioned) dengan dialog penjahatnya yang berbunyi "Akan ku hantar kau ke Neraka! Hahaha!". Nampak sangat copy paste dari filem Inggeris "I'll send you to hell". Kelakar bila membayangkan seseorang yang jahat melafazkan dialog itu. Ive no problem pasal mencarut ni....tapi taklah bermakna ray bersetuju yang mencarut itu ok. Tapi hakikatnya....mencarut tu perkara biasa dah....dan biasa kita dengar. Filem ini tidak sama sekali meghalalkan mencarut tapi memaparkan yang benda yang benar.

Terhibur melihat telatah karektor-karektor dalam filem ini. Sangat bersahaja.
Meninggalkan kesan? Yerp....ray memang terasa bila part satu watak itu dibunuh dan part dendam tu...memang rasa geram sbb no justice and nowhere to run. Kesan ni tak semestinya, part sedih2 je. Banyak lagi kesan yang boleh diperolehi dari sebuah filem cuma ianya bergantung kpd individu masing-masing. Jika anda sorang yang compassionate, maka sedih la kesannya. Jika anda yang romantik, maka kesannya romantik la kan? kalau anda seorang yang hot tempered, maka anda akan berasa geram. Udah la tu...tiga contoh dak cukup. Get my point?


Tapi nak bagi real macamana pun tetap juga ada part tak realnya. hahaha. Nak tarik orang ke wayang kena la amik orang yang popular or cantik untuk berlakun. Tetap kena ada kesan dramatik nya scene. Yang ditambah untuk mencantikkan filem. Part Fasha Sandha tgh "hi" atas bumbung tu....wah cantik baju yang dipakainya. Baju putih yang bersih...so bila ditiup angin...nampak cantik. Cuba letak pakai kain batik ke apa ke...cantik ke bila ditiup angin?kekekke. Susah nak terima penagih dadah secantik tu....tapi kalau letak pelakun tak cantik kang...takde sape pulak nak pegi tgk wayang. Kalau takde dramatik effect nanti jadi dokumentari la pulak kan? Ada juga small-small thing yang tak logik tapi xdela ketara sangat sampai boleh mencacatkan jalan cerita.

Lakunan paling cemerlang...ialah Maya Karin...lain penampilannya kali ini...lebih bersahaja. Tapi kadang-kadang ada jugak terdengar slang/tune suaranya yang a bit pelat. Farid Kamil....pun boleh tahan lakunannya. Adi Putra, Raja Farah, Bront Palarae, Zul Huzaimy, Fauzi Nawawi, Fizz Fairuz, Remy Ishak, Jehan Miskin, Mislina Mustaffa.....pun ok. Masing-masing membawa watak mereka dengan baik. Jalan cerita adala a bit of hindustan effect, yang wajib kalau nak tarik penonton melayu ke pawagam.

Lepas menonton, lepak ngn the others kat kedai mamak. Bront dan Remy pun ada join sekali. On the way balik nampak sekumpulan remaja bermotor di hadapan tempat kami lepak. Ray sempat snap the real thing. (lihat gambar paling bawah)
Ray bagi 3.5 star

Thursday, December 13, 2007

Thank you for your friendship....


Kita berkawan. Tapi sepanjang persahabatan itu, berapa kali kah kita mengucapkan rasa terima kasih kita kepada mereka yang kita anggap sebagai kawan, tanda penghargaan kepada mereka. Ya, kita berterima kasih tapi biasanya kita tak melafazkannya.

Hari ini, randomly...ray telah menghantar sms kepada 20 orang kawan yang nombornya tersenarai dalam hand phone ray ini. Message/sms yang ray hantar ialah "Thank you for your friendship".

Sebaik saja sms dihantar ray mendapat pelbagai reply secara terus. Sms pertama membalas "Why?". ray senaraikan reply mereka yang lain-lain.

"What do you mean thanks for the friendship. Is there anything I did wrong?"

"Ray nape ni? Dah buat tebiat?"

"Ko ni betul ke x ni? Dah terantuk kat dinding ke hape?"

"Ermmm...Motif?"

"Motif bagi msg mcm tu?"

"Aiyooo..ray dah demam dah...larikkkk"

"Dah kena sampuk setan ke ko ni?"

"Otak ko dah masuk air ke ni?"

Ada juga yang mengambil keputusan untuk tidak membalas sms ini. Mungkin malas nak layan atau menghabiskan kredit aku je kan? hahahha. Yang hantar msg keras-keras biasanya datang dari kawan lelaki. Not that they don't care tapi guys don't really good in expressing their feelings or giving immediate reaction. Ada yang mungkin juga menganggap perbuatan ray ni pelik (sbb never say thanks to them tetiba nak berterima kasih pulak) and they have decided to maki me back.

Yang lain ray ada juga terima msg yang straight to the point. They answered " Yur welcome and thank you for your friendship too" and " ray...yur most welcome tapi kenapa ni"?

Ada juga one sms in particular berbunyi begini....

" Don't sms something like dat...sounds like you never come back this disember and the end of everything....[ada lagi tapi heheh tak yah la ray taip]"

Apa-apa pun reaksi nya yang dapat ray simpulkan disini, they are my friends. No matter what are the reactions...they have their own reasons saying that. Maybe dorang pelik sbb ray tak pernah cakap macam tu (tetiba ucap terima kasihkan...sape x pelik?)

I learned that in friendship you must accept baik buruk kawan kita tu. Kalau nak accept benda yang baik saje....itu dah dikira selfish sbb nobody is perfect. And that includes diri ray sendiri.

Kita nak diri kita diterima seadanya...tapi sebelum itu kita mesti belajar menerima seseorang itu seadanya juga.

Pada yang tak dapat sms tu...jangan la berkecil hati...ray hanya buat random sms saje.

"Thank you for your friendship and I'm glad that you are a friend"


Monday, December 10, 2007

Unfinished Drama

Look at pikca below. Drama dibawah tak dapat disiarkan kerana tidak dapat disiapkan sbb tak cukup budget dan sebab pelakun hilang dan x datang balik. Penggambaran telah dijalankan dah berbulan lamanya. Lokasinya : Hospital Selayang.

Gambar dibawah juga sebenarnya adalah cover depan utama drama tersebut. Pelakun-pelakun drama ialah : Anas Garcia, Bash Pitt, Lyn Jolly, Ray Cruise, Izuan Kidman & Adam Hanks.


Hebat2 pelakun clone ni semua, cuma disiplin je xde. Perempuan ada lagi dua orang...Safia Satin dan Amelia Mirren. (pun haram x datang)Safia sebuk basuh kasut sekolah ngn tolong orang gaji potong rumput dan Amelia pulak sbb gotong royong buang tahi kucing keliling rumah. Nak buat camner kan? berlakun for free mana bley paksa kan? hahaha


Ini plak post drama satu lagi yang jugak tak siap...huhuhu. Ala-ala sitcom friends tuu atau melrose place la kononnya. Ok ok sesape yang nak termuntah tu, sila simbahkan minyak angin ke kepala anda ya atau minum jus gamat kurang manis. Hilanglah loya korang tu nanti. Yerp...in this one ray x berlakun...ray direct je.
Apa? sebab drama ni tak keluar? Sebab budget la jugak dan sebab hero utama iaitu Dafi tak datang join so terpaksa lah drama ini dibatalkan. Macam2. Hahaha !

Moral: Jangan buat rumah di tepi pantai kalau tak mampu nak buat. Buatlah ditepi lombong atau sungai atau kawasan2 yang sewaktu ngn bandar hong kong.

Oh ya ! Lupa plak ...jiran sebelah rumah ray..Jenifer lopez kim salam. Tadi masa sidai kain sempat ray borak2 ngn dia.

Sunday, December 9, 2007

Menyelam

Perkataan menyelam biasanya digunakan bila kita berada di laut atau kawasan berair yang sangat dalam. Contoh yang paling sesuai ialah menyelam di dasar laut. So, bila nak menyelam, kenalah membuat persiapan lengkap....macam tangki Oksigen ke apa ke.

Gambar diatas telah dilukis pelukis muda berbakat megat. Gambar Ray menyelam di dasar lautan. Ikan duyung pun ada. Yang peliknya..macam pernah ku lihat ya muka ikan duyung tu....she looks like mona tembun. Pada siapa yang tak tahu siapa mona tembun tu, ray akan terangkan disini dalam post ray yang akan datang.

Berbalik pada menyelam, istilah ini juga digunakan apabila bila seseorang itu chatting kat ChaT Box...nama ada tapi tak muncul-muncul. Maksudnya meninggalkan Chat Box itu (without signing off) dan buat benda lain. Lagi lama... lagi dalam penyelaman itu. Kalau secara tiba-tiba datang balik..."Ahhhh Ray..dah timbul dah" dan diikuti dengan perkatan "Lama nyelam ray?".

Biasa dengar istilah "sambil nyelam minum air" ? Ini kes lain pulak. Terutamanya kepada yang sedang bekerja dan ada access internet. Sambil kerja, sambil check website dan ala-ala check tu terussss chat sekali kan?

Ray bekerja sendiri di rumah. I used computer like 5-6 hours daily for work. Sambil menyiapkan kerja, sambil tu online & chat sekali. Hilang juga tekanan bila chatting. Take 10 mins chat pastu sambung kerja balik. Nyelam la jugak ni. Lagipun, part of my duty untuk chat dan moderate website. DafiFC bukan satu-satunya web yang ray moderate. Ada lagi 4 website yang ray jaga. One of my online work is to design website dan menjaga dan buat updates.

Yang bekerja tu...hahaha..kenalah hati2..kalau boss korang nampak...lain drama pulak jadinya.