Thursday, November 1, 2007

All About Grooming - Best Dressed Award

Mesra Aidilfitri DFC - Malam yang penuh glamour. Pakaian masing2 (especially the ladies) dengan make up lagi...buat rambut (siap panggil 2 orang make up artist lagi)- masing-masing punya cost. A lot of effort just to look good and presentable. Tip to toe grooming make over. Bermula dengan pemilihan baju, months before....no idea lah...kerja org perempuan...they happen to be so details in their selection of clothing.

Malangnya...no best dressed award that night. To me they equally look good. Just imagine la kan kalau ada award tu....2 issue timbul. Sape jurinya dan sape yang akan menang.

Now. bayangkanlah benda ni hari-hari korang buat...or setiap kali nak pergi kerja....example paling hampir ialah as air hostess atau bahasa glam nya...stewardess.
Sebagai bekas pekerja tuttt, ray kinda exposed in the world of grooming. The stewardesses especially. An hour to two hours of make up sebelum pergi flight. If we are abroad, they have to wake up 2-3 hours before wake up call to get ready. As for me...an hour should be sufficient. (bley x comparekan masa - but ada gak guys yg bersiap 2 jam)


Guys mcm kurang la tau benda2 ni and I'm no expert pasal benda-benda ni..tapi sort of terdedah dengan cakap2 stewardesses dan selama 10 tahun ray bekerja, so it's also part of job knowledge...once you become a supervisor you have to check on all this.




They talked about grooming all the time. The supervisors have certain standards they are looking into. Rambut tu kalau set la kan...kalo terkeluar sikit kena sound... Semua teguran ada meaning-meaning tertentu.

"Can do something with your hair?" - maknanya rambut messy mcm baru lepas kena tutttt

"I think that your make up is too light la sayang"

"There no such thing as natural beauty darling!" -maknanya add more make up & jgn perasan cantik.

"It's about time to indent new uniform" -kebaya dah lusuh

"You look like a ghost my dear" -muka pale so maknanya add more make up

"I think you put on weight lah" -maknanya tak lama lagi ko kena panggil office for weight check.

"Your kebaya dah ketat la" - maknanya pls diet

"Drink a glass of water or have some sweets" - tu maknanya mulut berbau..huhuhu

Lepas kena check nak kena maintain throughout flights (maximum 13 hours) Lelaki juga tak terlepas. Kalo nak cerita panjang beno lak post ray kali nie.


Atas ni gambar Dafi dan calon-calonnya anugerah ini.

Berbalik pasal best dressed or grooming that night....issue pertama...sape yang nak jadi panel jury kan...so ray pilih a friend of mine...flying stewardess, one make up expert and one fashion designer who happens to be a flight crew as well.

Hurmmm...background...jury pertama dah 15 tahun kerja...dah jadi supervisor pun...mmg kerja check grooming crew atas kapal, make up expert - dah 10 tahun tepek make up artis-artis dan fashion designer yang pernah pakaikan Erra Fazira baju rekaannya masa weddingnya yang terdahulu.

Well, to me layak la sangat. Tapi jury-jury ni tak datang pun masa event DFC tu...so what I have to do is sending them lots and lots of pictures (jury tak berbayar). Not that easy...I have to email & send few pictures through YM before that they can actually decide. Punya la leceh sampai I also have to send them pics sebelum drg make up. Here are the results:-



Two winners? Ahaks....no ! only one...which one?

They are the final two. Guess la...or buat keputusan. Ray ada sediakan poll kat sebelah kanan paling atas utk u guys vote. Yang tak kenal tu..sebelah kiri Afreeda dan sebelah kanan tu...safia.

and I will let you know the results when the time is right...panel jury VS popular vote

Hadiah? takde adiah...suker-seker je.

1 mulut cakap2 belakang:

ray eusouff said...

Afreeda adalah pilihan juri dan nampaknya by votes pun Afreeda jugak.

Tapi saingannya sengit. very closed call.