Monday, October 29, 2007

Home Sweet Home



Ini apartment yang ray beli few years back. Setelah apartment siap, ray renovate sikit...ikut citarasa sendiri. Lepas tu ray tinggalkan apartment to kosong. Masa ray kerja flight crew dulu, ray duk kat USJ...pick up to airport senang. Then orang tanya, abis tu apasal beli rumah corok sangat. My answer is "jualan murah and can't resist". The house harganya sama dengan kereta ray.


So rumah ini consider as rumah persinggahan. But lately, Ive spend most of my time here sbb tgh bercuti panjang. When ray start ke sana kemari, Megat akan jaga rumah ni. He rented a room. At least ada org duduk dari dibiarkan kosong.


Wall rumah ni warnanya ialah warna hijau dan dipadankan dengan dark wood furniture. Takde concept tertentu. Rumah ni akan nampak sejuk saje because of the colour. Dulu masa berangan nak design interior rumah, fikir nak beli kat Ikea saja. Tapi hajat x sampai sbb when it comes to budget you can't always get what you want. Kalau pandai cari boleh dapat harga yang lebih murah. Kerja agak remeh tapi setelah siap kepuasan nya lebih kerana hasil usaha sendiri.


One thing about this house ialah natural lightingnya. Kalau ambil gambar siang ke malam ke, hasilnya akan memuaskan. Gambar kat atas ni, tidak perlu menggunakan flash. Disebelah malam, setiap sudut ada lampu bagi menerangi sudut-sudut tertentu.



Ini path way to bedrooms. I painted all the doors white and the door frames as well. I hang gambar with dark wood frame with lukisan sketch Megat. Lampu di bahagian hujung untuk menerangi jalan ke bilik tidur.



Ruang yang paling tetamu suka ialah ruang santai - buku yang sengaja disusun dilantai> Tingkap yang rendah buat cahaya masuk dan seronok duduk diatas lantai. Biasanya, bila kita duduk di lantai, kita xnampak apa-apa sbb kebiasaan tingkap tinggi. Tapi at this corner you can seat on the floor...read and nikmati the view and then terus tido...huhuhu

I am the homely type of person. A place you call home kena selesa. Bila balik nak berehat setelah penat bekerja, suasana rumah akan membantu proses rehat tersebut. Kecil atau besar rumah itu x penting. Setiap ruang digunakan sepenuhnya. Ada caranya untuk rumah nampak luas dengan susun atur barang-barang. Ada cara nak bagi rumah nampak bersih dan xperlu dikemas setiap hari. Selain yang ditunjukkan ada lagi ruang private mcm bilik tidur (perlu ke ray tunjuk) dan an office tempat ray bekerja kalau dari rumah. Specialnya office ini kerana ianya juga sebuah studio lukisan megat. Nanti in my future post ray akan tunjukkan k.

9 mulut cakap2 belakang:

Lina Ratu Drama said...

ray! cantik rumah.
i love the concept.
tak concept eh? hehe.
very simple but nice.
benda2 yang simple laa cantik..
sedap mata memandang..

ray eusouff said...

thanks....lina
konsep sedap mata memandang...ahaks

Cas said...

Love the interior of ur house.. :)
Comment iklas dri Cas. hihi..
My Apartment here in LA pun i tak pernah decorate lawa2 mcm rumah u padahal ade 2 org interior design student living in this apartment.. :P
4 a guy..ur taste is GREAT N Amazing..
sedap mata memandang..

sugus said...

yeahh..so sweet..mcm orgnya gak.. ;)

ray eusouff said...

Cas....thnks :P
ala..kat LA tu bkn rumah u sendiri...bila dah ada umah sendiri...pasti malatop!

Sugus, ray ni sweet and sour...hahaha

wénkt said...

lawa giler ok rumah

wan tak sabar nak pindah ke rumah sendiri january nanti.. nak pasang internet, dan nak hias2 gak.. tgh cari partner utk my house tu gak, sbb sorang diri cam rasa kosong sgt...

wan amik rumah teres yg halaman lebar sbb nak parking kereta sendiri, n kereta opis...

tapi kat tempat tercorok gak... sejam kalau nak ke KL.. hahaha

ray eusouff said...

ko mampu wann...teruskan...
kerja penat2...spend sikit hehehe

ray eusouff said...

senang 2 datang la singgah ya...

Hafidzie said...

i love your concept of your house sungguh cantik.